Design planning completed

The architects have been working on the design with the future users since February 2018. This includes determining the final floor plans with the exhibition spaces as well as rooms for communication and workshops, visitor services, a restaurant, the gift shop, storage areas, the conservation department, offices and technical facilities. In the course of the revisions, the façade was opened up on all four sides and subdivided, creating access to and views of the interior, and connecting the museum with its surroundings.

The design planning phase was completed in summer 2019.

The visualizations give an idea of how the museum will be integrated into the Kulturforum.

Interior view

Two intersecting boulevards create the heart of the museum’s interior. They invite visitors to meet there, linger, and view art together. 

Blick vom Haupteingang nach Süden und auf den Ost-West-Boulevard
© Herzog & de Meuron / Sarah Morris: 1972 [Rings], 2006–2013, Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie © Sarah Morris 2019
Boulevard mit Blick vom Erdgeschoss aus nach Norden auf die Treppe und den Haupteingang
© Herzog & de Meuron / Lawrence Weiner: Aphorism-Archimedes, 2007, Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie © Lawrence Weiner / VG Bild-Kunst, Bonn 2019

Interior view to the north

The large stairway with seating steps in the middle lead from the north entrance into the basement floor. They can be used for audience seating for special events. 

West entrance façade, Matthäikirchplatz

The new museum building will frame the church in space and mark the historical boundaries of Matthäikirchplatz, the square facing the church.

The museum is enclosed in a mineral envelope that appears to be layered in a textile, homogeneous, and relief-like manner, all at the same time. Using composite concrete elements with inset bricks creates a connection to the brick façade of St. Matthäus-Kirche (St. Matthew Church) and gives the powerful, reclining shape a delicate, lively expression.

The museum restaurant faces the Platanenhof, the inner courtyard. 

Ansicht der Westfassade mit Baumhof, Matthäikirchplatz und St. Matthäus-Kirche
© Herzog & de Meuron
Osteingang, Ansicht von der Potsdamer Straße bei Tag mit geöffneten Toren
© Herzog & de Meuron

East entrance façade, Potsdamer Straße

The doors in the east façade are open during the daytime. They mark the museum entrance on Potsdamer Strasse. The large doors reach to the top of the façade.

East entrance façade at night

The doors in the east façade are closed at night. 

Osteingang, Ansicht von der Potsdamer Straße nachts mit geschlossenen Toren
© Herzog & de Meuron
Haupteingang, Blick auf Scharounplatz von der Freitreppe aus (Nordfassade)
© Herzog & de Meuron

North entrance at Scharounplatz

The entire façade facing Scharounplatz is glazed, making the diverse activities on the inside visible. The open glass façade is inviting and connects the museum with the surrounding urban space. The central exhibition area on the first floor presents itself as an exposed concrete cube.

The outdoor stairway in front of the multifunctional media room at the north façade is a separate entrance and a place to linger. On the other side, a balcony provides outdoor seating for the museum café.

South façade, Sigismundstraße

The two one-story doors in the south façade are the museum’s delivery entrance. An angular, metallic wall allows natural light into the rooms in the basement floor at the planned transition to the Neue Nationalgalerie. A line of large-scale windows provides a view of the Neue Nationalgalerie from the upper floor. 

Blick von der Potsdamer Straße in die Sigismundstraße mit Neuer Nationalgalerie
© Herzog & de Meuron
Ansicht von der Potsdamer Straße nach Westen in die Sigismundstraße mit der Neuen Nationalgalerie
© Herzog & de Meuron

View from Sigismundstraße towards Scharounplatz

 

The museum’s façade consists of a composite concrete element with inset bricks as a means of relating it to St. Matthäus-Kirche. Relief-like layering and regular window perforations give it texture. Open and closed areas of the façade allow a variety of views into and out of the building.

Site map

To reinforce the impression of a unified building envelope, the fabric-like expression of the façade will extend onto the roof. The two intersecting boulevards connect the other buildings at the Kulturforum with one another: the Staatsbibliothek zu Berlin (Berlin State Library), the Gemäldegalerie (Old Master Paintings), and the Berlin Philharmonie.

Site map
© Geoportal Berlin / Digitale farbige Orthophotos 2015 (DOP20RGB) / Herzog & de Meuron